Как влияе реда на раждане на характера на децата?

Може би сте забелязали, че най-голямото дете в семейството има тенденция да бъде много отговорен, а децата, които нямат братя и сестри е много по-вероятно да бъдат егоисти и взискателни. Дали това са просто стереотипи или наистина е вярно, че реда в който сме родени в семейството може да повлияе на нашата личност?

Теорията за това започва в края на 1920 с Алфред Адлер, приятел и колега на Зигмунд Фройд. Адлер смята, че реда, в който сме родени в семейство по своята същност отразява нашата личност.

Първородното (най-голямото) дете. Според Адлер, най-голямото дете има тенденция да бъде консервативен, доста добре ориентиран и предразположен към лидерство. Тъй като те често поемат отговорност за техните по-малки братя и сестри.

Второто (средното) дете. Те често се борят да надминат техните по-големи братя и сестри. Темпът на развитие е по-висок. Средните децата в семейството често са склонни да бъдат амбициозни и рядко са егоистични. Те са и по-склонни да определят необосновано високи цели за себе си.

Последното (най-малкото) дете. Като правило, най-малкото дете получава много грижи и внимание от страна на родителите и дори от по-големите братя и сестри. Ето защо те могат да се чувстват по-малко опитни и независими. Въпреки това, те обикновено са силно мотивирани да надминат своите по-големи братя и сестри. Много често те постигат голям успех и печелят признание в избраната от тях област. Те стават най-бързите състезатели, най-добрите музиканти, или най-талантливите художници. Най-малките деца в семейството са склонни да бъдат много общителни, макар че са склонни да бъдат по-безотговорни и несериозни, отколкото по-големите деца.

Единственото дете. Без никакви братя и сестри, с които да се конкурира, единственото дете често се конкурира с неговия или нейния баща. Те също очакват глезене и защита от всички останали. Зависимост и егоцентризъм са водещите качества на този стил на живот. Единственото дете често е трудно да взаимодейства с връстниците си. Много деца, които нямат братя и сестри стават перфекционисти и са склонни да постигат целите си на всяка цена.

Как това влияе на IQ-то ви ?!

Теорията казва, че реда, в който вие и вашите братя и сестри сте родени оказва влияние върху вашата личност и IQ ниво. Въпреки това, тя също така е създала доста разделения сред изследователите. Някои отхвърлят теорията изцяло, а други са убедени, че играе решаваща роля. Изследователи от университета в Лайпциг и Йоханес Гутенберг университет Майнц изследвали повече от 20,000 възрастни от САЩ, Великобритания и Германия. В това проучване, те сравняват братя и сестри в рамките на семейството и по реда на тяхното раждане.
Те установили, че по-големите деца обикновено показват по-висока производителност на тестовете за интелигентност. Въпреки това, учените не са намерели никакви ефекти върху емоционална стабилност и въображение.Друго проучване доказва, че поредността на раждането влияе на личността. Изследователи анализират личностни черти на 377,000 гимназисти в САЩ. Това, което открили е, че първородните обикновено са склонни да бъдат по-честни и доминиращи. Въпреки това, те са по-малко устойчиви на стрес. Средните деца са склонни да бъдат по-съвестни и усърдни. Най-малкото дете в семейството е по-вероятно да бъде открит и общителен. Децата, които нямат братя и сестри, често са нервни, но те също са доста социални. Но трябва да признаем, че резултатите от тези проучвания имат редица неточности. Изследването не вземат предвид такива важни социални фактори като етнос, образование, хуманно отношение към родителите и взаимоотношения в семейството. Ние не трябва да забравяме, че връзката родител-дете, отношенията и възпитанието, които децата получават в домовете си, са много по-важни фактори при формирането на живота ни и оформянето ни като личности.

loading...

Be the first to comment on "Как влияе реда на раждане на характера на децата?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*