Павлова: Да си кажем истината, никой не работи за минимална заплата, всички взимат нещо отгоре!

Лиляна Павлова сподели мнението си, че българите не се издържат само от работните си заплати.

Седмица след като Лиляна Павлова заяви, че не познава хора със заплата под 3 000лв. и че работещите в чужбина българи са били алчни, тя се извини и даде пояснение за думите си.

Признавам, че обкръжението ми е с доходи над средните, но данните на НАП, че 1,5 милиона българи работят на минимална заплата също не отговаря на действителността. Вярно е, че милион и половина души се осигуряват на 510лв, но хората получават повече. Да си кажем истината, никой не работи за минимална заплата, всички взимат нещо отгоре!

Павлова обясни явлението с нежеланието на хората да заплащат осигуровки. Според нея икономическите проблеми в страната произлизат от хората, които за да получават 50-100лв. повече, не си плащат налозите към държавната хазна.

От това следва по-малък приход за държавата и съответно по-ниски пенсии за хората в напреднала възраст. Тя отново обясни, че корупция няма и няма източване на пари от държавния бюджет.

Данните на Националната агенция за приходите сочат, че 1 500 000 души се осигуряват на минималния доход в страната, който от 01.01.2018г. е 510лв на месец. Извадка показва, че практиката сочи до някои различия в тази област:

31% от работещите получават допълнителни доходи чрез наднормени часове или втора работа.
18% от работещите получават по-висок доход от опоменатия в трудовия договор за трудовата характеристика в документа.

В резултат на това се вижда, че има само 750 000 българи, които получават минималната за Бългрия заплата, докато останалите, които се осигуряват на този доход взимат с между 50 и 300лв повече на месец.

В другата крайност са данните за среден доход на статистическите институции, които се публикуват по големите медии.
Бойко Борисов обяви, че средната заплата за Януари 2018г. е достигнала 1160лв. Това е истина, ако се изчислява на база среден аритметичен доход.

Това означава, че ако масовата заплата на 92% от работещите е в границите 510-800лв, 7% от българите получават за труда си над 2 500лв на месец, а 1% получават над 10 000лв, то средният аритметичен доход става 1160лв, докато масовият остава между 510 и 800лв на месец.

Източник: informiran.net

loading...

1 Comment on "Павлова: Да си кажем истината, никой не работи за минимална заплата, всички взимат нещо отгоре!"

  1. Цоньо Цонев | 24.02.2018 at 20:17 | Отговор

    Аз не си крия името и като си толкова умно бивше пионерче застанало пред Тодор Живков на мавзолея хаиде кажи ми колко взема един работник в България На минимална заплата в Монтанско Враченско Ловешко Русенско Разград София не е България.Кажи ми колко е твоята заплата и колко ти са нужни да живееш добре не нормално.Нима обикновения човек няма право на нормален живот.Много алчни станахте бившите комсомолци и не осъществени членове на БКП.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*