Половин милион българи могат да си сменят безплатно ченетата, ето на какви условия трябва да отговарят

Пенсионерите между 65 и 69 годишна възраст ще имат право на безплатно поставяне на две зъбни протези, които ще ги сменят, също безплатно, през четири години. Това е залегнало в новия Национален рамков договор, който Българския зъболекарски съюз ще подпише с касата, съобщи неговият председател д-р Николай Шарков.

Той уточни, че за зъбното протезиране са предвидени 20 млн. лева и допълни, че самите протези ще се заплащат от пациента, като касата ще поема само труда на зъболекаря.

483 000 е населението между 65 и 69 години. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени. На бременните жени, кърмачките и децата до 15 години, както за млечните зъби няма да се поставя амалгама, е записано в още новия НРД.

Постигнато е и увеличение за прегледите от страна на НЗОК към зъболекарите. Те припомниха няколко съществени момента – детският пакет остава същият, но за децата с психични проблеми зъболечението е 100% поето от касата, както и пълна упойка в случаите, когато това се налага. Сто на сто е поето до сега и зъболечението на хората под запрещение, а за бременните жени трябва да се напомни, че имат два прегледа на зъбния статус по здравна каса, като вторият е да им даде разяснение как да се хранят, за да родят плод с добра костна структура.

Източник: monitor.bg

loading...

Be the first to comment on "Половин милион българи могат да си сменят безплатно ченетата, ето на какви условия трябва да отговарят"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*